De geschiedenis van Oostakker

In de middeleeuwen behoorde het gebied dat Oostakker nu bestrijkt tot het eigendom van de Sint-Baafsabdij van Gent. De naam "Oostakker" werd voor het eerst vermeld in de 11de eeuw, en is afkomstig van de ligging, zijnde de "oostelijke akkers" van de abdij. Indertijd waren ook de huidige wijken Meulestede en Sint-Amandsberg een deel van de parochie Oostakker.

Op het grondgebied van Oostakker ontstonden in de middeleeuwen verscheidene abdijhoeven en nederzettingen. De meierij van Sloten bleef tot in de 12de eeuw het centrum van de heerlijkheid. Slote gaat terug tot een oude Merovingische site. De naam is nog terug te vinden in de huidige straatnaam Slotendries.

De huidige dorpskern ontwikkelde zich noordelijker als een driessite. Sinds de 14de eeuw stond daar een kapel, gewijd aan Sint-Laurentius. Het gebied van Oostakker behoorde aanvankelijk tot de parochie van de Heilige Kerst, binnen de Gentse stadspoorten. In 1578 werd de kapel een parochiekerk. In de 17de eeuw werd die vervangen door de Sint-Amandskerk.

In 1800 werd Oostakker een zelfstandige gemeente met Pieter Frans Drubbel als eerste burgemeester. Pas in 1872 werd ook Sint-Amandsberg, dat toen reeds meer inwoners telde dan Oostakker zelf, een aparte gemeente. De westelijke gemeentegrenzen werden in de 20ste eeuw meerdere malen opgeschoven, door de uitbreiding van de Gentse haven.

Waarover wil je meer weten?

Oostakker tijdens de Eerste Wereldoorlog

 


x

Fan van Oostakker?

Bljif op de hoogte van het laatste nieuws in Oostakker via onze nieuwsbrief.

We sturen geen spam.